Карта на (близко)източните вкусове е проект, който осъществихме през 2022. Картата ни позволява да се гмурнем в интересния район около ул. “Цар Симеон” и да откривателстваме. Тук определено има много ценни находки на храни, подправки и човешки истории. Продавачите, сладкарите, пекарите, готвачите от Ирак, Афганистан, Сирия, Турция, Палестина създават комбинации от вкусове и аромати, които ни карат да пътуваме чрез сетивата си.

Мотивацията за създаването на тази карта се корени в желанието да начертаем един възможен маршрут за срещи със собствениците на местата, в които може да откриете различни интересни продукти.

От десетилетия районът, който картата обхваща, е бил населяван от хора от различни страни, култури, религии. Пъстротата му се запазва и до днес и именно тя допринася за многообразието, което продължава да ни обогатява културно и социално.

Независимо дали често сте в района или досега никога не сте ходили, ви каним да го посетите виртуално, а след това и на живо. Да надникнете зад витрината на хлебарницата, да се приближите до рафтовете, огънати под десетките бурканчета в магазините, да затворите очи и да усетите уханието на непозната подправка.

Картата можете да откриете на адрес: www.sofiaflavoursmap.com.

Илюстрации: Весела Кучева-Петрова
Снимки: Михаела Драганова
Видеа: Георги Кожухаров и Георги Тотев
Звуков артист: Росен Павлов

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „Социално ангажирани изкуства“. 

Start typing and press Enter to search