Проект Мечтателница е дългосрочна намеса в градската среда на София чрез съвременен стенопис (мюръл), който да утвърди столицата като място на толерантността. Мюрълът е краен продукт на поредица от работилници с деца от български и чуждестранен произход, в които чрез творчески процес се случва взаимното им опознаване. Основна свързваща тема са мечтите, а финалния стенопис, събрал в себе си споделени от младежите истории, е нарисуван от артиста ТОЧКА СПОТ.

Първата част от изпълнението на проекта включва поредица от онлайн работилници, в които участниците не само имаха възможността да се запознаят с някои от най-известните и докосващи стрийт арт произведения, но и да споделят своите мечти и стремежи. Чрез фасилитираните срещи младежите научиха повече за техните връстници, предизвикателства и нещата, които ги вдъхновяват, разширявайки по този начин своя кръгозор и виждания спрямо различните от тях.    

Във втората част на проекта, въз основа на разказаните истории и генерираното визуално съдържание от срещите, илюстраторът ТОЧКА ще създаде скица, която на по-късен етап от проекта да изобрази върху избрана стена в столицата. Съществена част от проекта е включването на участниците във всеки етап от изпълнението му. Именно заради това, младежите ще бъдат поканени да участват в подготовката на стената и подпомагат артиста в рисуването.

Процесът на създаване на мюръла по този начин спомага за развитието на нетрадиционни все още за София колективно създадени съвременни стенописи. 

Подобен подход не само дава възможност за развитие и учене на преките участници, но чрез него се създава колективна картина, чиято история може да бъде разказвана и споделяна в последствие в общностите на участниците. Този модел на работа утвърждава необходимостта за създаване на възможности за интеракция между хора от уязвими групи и представители на мнозинството. Включването на граждани в облагородяването на градската среда от друга страна отразява най-модерните тенденции в градоустройството. 

В проекта участват над 70 деца и младежи, като също така са въвлечени учители, родители, директори, социални работници и доброволци.

Проект Мечтателница се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020, от фондация Мийтинг Пойнтс в партньорство с фондация Вижънъри.

Start typing and press Enter to search