grafitti_mural_refugee_art_10

Мural, mural, on the wall, I’m at home after all е проект за креативна намеса в градска среда, вдъхновен от жени от Ирак, Сирия, Афганистан, Палестина и Йемен, които търсят убежище в България. Визуализиран от ТОЧКА, съвременният стенопис разказва историята на жените, улавяйки тяхното минало и настояще и изразявайки тяхното желание за по-добро бъдеще в страната.

Проектът започна с поредица работилници, по времето на които участниците бяха поканени да донесат предмет, който свързват с дома си. Използвайки предмета като вдъхновение, те споделиха истории за любов, смях, съпричастност и загуба, които бяха майсторски изобразени върху стените на училище в близост до емблематичния Женски пазар. В допълнение към тези специални предмети, стенописът черпи вдъхновение от детайлните рисунки на арабска архитектура и традиционни мотиви, изрисувани и споделени от жените.

През целия проект жените непрекъснато изразяваха желание да изпратят послание до местните хора. Посланието – че въпреки трудностите и загубата на домовете си, те са готови да изградят бъдещето си в България, вземайки активно участие в обществото. И така, в първите дни на интервенцията, заедно с децата си, някои от жените се събраха, за да поставят основите на стенописа, доказвайки, че наистина в края на краищата са си вкъщи.

Артист: ТОЧКА
Партньори: Visionary, Caritas Sofia
Финансираща организация: ВКБООН

Start typing and press Enter to search